Pompe caldura

Pamanutul poate fi folosit ca si sursa pentru incalizre sau racire dar si pentru stocarea energiei termale. Desi in parcursul unui an temperatura exterioara variaza foarte mult, temperatura interioara a solului ramane aproape constanta.

Pompele de caldura folosite in relatie cu energia geotermala sunt intens folosite in America de Nord si vestul Europei (Elvetia, Olanda, Danemarca, Germania, Finlanda si Norvegia). In conditiile actuale (in care pretul gazului / energiei electrice sunt in continua crestere) pompele de caldura sunt mult mai eficiente, putand realiza economii de pana la 45%.

Pompele de caldura sunt bune si pentru mediul inconjurator, deoarece in locul unde sunt utilizate nu sunt eliberate gaze care sa polueze.

Termenul de specialitate este geotermie de suprafata si este zona de la suprafata solului pana la cel putin 100 metri (in general pana la 400 m). In sol temperatura este constanta, la 100m avand aproximativ 12 C iar la 200m aprox. 15 C.

Cum functioneaza?

Pamantul inmagazineaza o cantitate imensa de energie sub forma de caldura. Temperatura se pastreaza constanta in jurul valori de 12 grade celsius pe tot parcursul anului, indiferent daca afara este cald sau frig. Iarna, o pompa circula prin forajele din pamant agentul termic special format din apa si glocoli, care se incalzeste si se intoarce mai cald cu cateva grade.

Folosind de mai multe ori aceasta diferenta de temperatura, pompa de caldura incalzeste casa avand un randament de aproximativ 4:1, adica la o unitate de curent electric sunt produse 4 unitati de caldura.

pompa caldura pompa caldura rece

Vara, lichidul mai cald transferat prin foraje se raceste in pamant iar pompa de caldura utilizeaza aceasta diferenta pentru a raci casa. O parte din energie este folosita si pentru incalzirea apei calde menajere. Este foarte important ca intreg sistemul sa fie bine dimensionat, pompa de caldura sa fie corelata cu numarul si adancimea forajelor, altfel intreg sistemul nu functioneaza.

Prin folosirea pompelor de caldura se elimina complet consumul de gaz metan. Desi acest sistem este mai scump la inceput, el se amortizeaza in 4-6 ani prin valoarea mult redusa a facturilor.

Este rentabil ca un astfel de sistem sa fie implementat la inceputul constructiei edificiului, folosindu-se creditul bancar, ratele ulterioare la banca fiind mai mici decat facturile la gaz pe timpul iernii si la curent electric pe timpul verii, pentru incalzirea cu aer conditionat.

Se elimina astfel dependenta de gazul metan al carui pret va crste in viitor si cel mai important lucru este ca se protejeaza natura prin stoparea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera.

SC Hidrogeofor SRL poate efectua lucrari complete (la cheie) respectiv montarea pompelor de caldura, executia forajelor precum si instalatiile din interior, oferind garantie pentru intreg sistemul.